Vermicompost: wat is het precies?
Vermicompost is een natuurlijke mest die wordt gemaakt door wormen. De wormen eten afval, zoals voedselresten en mest, en hun uitwerpselen veranderen dit in voedzame grond. Dit proces heet “vermicomposteren”. Vermicompost is rijk aan voedingsstoffen en nuttige schimmels en micro-organismen die de bodem verbeteren en de wortelgroei van planten en bomen stimuleren. Het is een natuurlijke manier om organisch afval te hergebruiken en bomen en planten sterker en gezonder te maken.
Vermicompost wel en niet toegepast
Op de foto hieronder is een particuliere tuin te zien. In deze situatie is er in één gedeelte van de tuin vermicompost toegepast onder de graszoden en in het andere gedeelte niet. Belangrijk om te weten is dat de graszoden van hetzelfde land en van dezelfde leverancier komen. Daarnaast werden alle graszoden, in beide gedeeltes, aangelegd onder dezelfde weers- en temperatuuromstandigheden. Ook is de vermicompost toegepast bij de paarse Nepeta faassenii plantjes die rechtsboven op de foto staan.
Positieve resultaten met vermicompost
Het verschil tussen de gedeeltes waar wel en geen vermicompost is toegepast, lijkt bijna onwerkelijk. De graszoden waar vermicompost is toegepast, zijn aanzienlijk groener en dichter. De Nepeta faassenii plantjes hadden zich na één week al vastgeworteld, terwijl dat normaal gesproken minimaal 2 à 3 weken duurt. In deze situatie is dit uitzonderlijk vanwege de dichte beworteling van de grote eikenboom die tussen de plantjes staat.
Bodemleven door vermicompost
Riny Nouwens, Product Consultant bij GreenGuard en eigenaar van een hoveniersbedrijf, vertelt: “Dit heeft alles te maken met het bodemleven dat aanwezig is in vermicompost. Het zorgt ervoor dat voedingsstoffen sneller vrijkomen en daardoor sneller opgenomen kunnen worden door de planten. Bij gazons en beplanting is bij plaatselijk gebruik na ongeveer 2 tot 3 weken geen verschil in overgang meer te zien, omdat het bodemleven niet op één plek blijft, maar zich verplaatst.”
“Vermicompost zorgt ervoor dat voedingsstoffen sneller vrijkomen en daardoor sneller opgenomen kunnen worden door de planten.”
Riny Nouwens – Product Consultant bij GreenGuard & mede-eigenaar van een hoveniersbedrijf
Praktijkvoorbeeld met hortensia’s
“Bij een andere klant was er een situatie waarin een hoek met hortensia’s niet goed groeiden (zie foto 1 hieronder). Voor de bouwvakvakantie hebben we daarom vermicompost toegepast om te testen wat dit met de hortensia’s zou doen. Al na één maand, toen de vakantie voorbij was, zag je het verschil (zie foto 2). De hortensia’s waren groener, voller en stonden in bloei. Het was een combinatie van vochtig weer en de vermicompost. Door de vermicompost toe te passen, konden de planten het vocht goed opnemen en vasthouden. Hierdoor konden ze sneller herstellen,” legt Riny uit. “Na 9 maanden zijn de hortensia’s weer volledig hersteld, zonder nog extra vermicompost toe te voegen (zie foto 3). De klant vraagt zelfs als wij voor tuinonderhoud langskomen, of we dan extra vermicompost mee kunnen brengen. Ze zijn zo enthousiast over het resultaat, dat ze er meer van willen toepassen. In principe is één keer per jaar voldoende om de planten gezond te houden. Dit geven we dan ook eerlijk als advies”.
Enthousiaste klanten
Riny is als hovenier overtuigd van de kracht van vermicompost. Zo ook zijn klanten: “Alle klanten waarbij we vermicompost hebben toegepast in de tuin, zijn er heel positief over. Eerst pasten we kunstmest toe op gazons. Hiervan waren de resultaten minder goed dan met vermicompost. Zeker met nat weer merk je dat de kunstmest sneller is uitgewerkt. Deze spoelt veel sneller uit en daardoor werkt het minder goed.”
“Zeker met nat weer merk je dat de kunstmest sneller is uitgewerkt. Deze spoelt veel sneller uit en daardoor werkt het minder goed.”
Riny Nouwens
Minder onkruid en maaipieken
Niet alleen werkt vermicompost beter met nat weer, het zorgt er ook voor dat er geen piek is in het maaien en dat er minder onkruid tussen het gazon komt, vertelt Riny: “Vermicompost is, in tegenstelling tot kunstmest, een milieuvriendelijke oplossing voor de lange termijn. Het geeft voedingsstoffen geleidelijk af aan de bodem en planten. Hierdoor wordt het gazon donkerder groen, dichter en heeft het geen groeispurt. Door de betere beworteling van het gazon, krijgen onkruidsoorten minder de kans”.
Vermicompost geeft het bodemleven een boost
Vermicompost geeft het bodemleven een natuurlijke boost, waardoor bomen, planten en gras gezonder en sterker worden. Vraag eenvoudig een offerte aan voor vermicompost via onze website:
OFFERTE AANVRAGEN