EINDHOVEN – Bewoners van buurtschap Te Veld in Woensel-Noord hebben woensdag in totaal 40.000 regenwormen losgelaten op de veldjes in het jonge wijkje. Ze glibberden wel, maar waren niet eng, zo luidde de unanieme mening. En dus werden ze met volle handen tegelijk op de snoeiharde grond losgelaten.
Bron artikel: Eindhovens Dagblad
Regenwormen zijn een natuurlijk ‘instrument’ om verdichte natuurlijke bodems meer ‘lucht’ te bieden, en dat is hard nodig op de dikke leemgrond in het gebied. ,,Bovendien is de grond ook heel hard door alle bouwverkeer dat er tijdens de aanleg van de wijk doorheen is gegaan. Ook de vele stenen en ander puin dat zich nog in de grond bevindt, maakt de bodem hard”, zo weet Mark Thur van organiserend bedrijf Green Guard.
Volgens Thur zijn regenwormen, en meer specifiek de bodembewoners en pendelaars die woensdag in Te Veld zijn uitgezet, de ‘gangmakers’ van de bodem. Ze graven gangetjes in de grond, waardoor de waterhuishouding straks op natuurlijke wijze gereguleerd kan worden.
Snelle voortplanting
En dat kan, als het een niet al te strenge winter wordt, snel gaan. Want afhankelijk van de temperatuur kan het aantal regenwormen in Te Veld zich in een half jaar tijd al verdubbelen. Het belang van de regenworm in de jonge wijk wordt onderschreven door adviseur klimaatadaptatie Dennis van Duijn van bouwbedrijf Van Gelder. Dat heeft het wijkje heeft neergezet en was initiatiefnemer van het regenwormenproject. ,,Door samen te werken met de natuur, heeft alles en iedereen daar langer profijt van”, zegt Van Duijn.
,,Niet alleen de bewoners van Te Veld profiteren, maar ook alle planten en dieren in dit gebied. Dat gebeurt hier al vanaf het begin, toen we hier wadi’s (groene greppels in stedelijk gebied, red.) hebben aangelegd zodat regenwater bewaard kan blijven.” Maar door de aanwezigheid van de regenwormen wordt hier binnen afzienbare tijd ook een heel ondergronds gangenstelsel ‘gebouwd’. ,,En dat betekent dat ook in droge periodes het water daar langer kan worden vastgehouden. Die werkwijze sluit bovendien prima aan bij de leefdoelstellingen van de bewoners van dit wijkje. Door samen te werken met de natuur, dragen we immers bij aan een betere en natuurlijke manier van klimaatbeheersing.”
Ondergronds gangenstelsel
Ondertussen lopen volwassenen en kinderen uit de wijk van veldje naar veldje om ‘hopen’ wormen los te laten. Die werken zich in de uren daarna richting een plekje in de grond, waarmee het startsein is gegeven voor een eerste begin van het ondergrondse gangenstelsel in de buurtschap. Zowel de kinderen als hun ouders vinden het prachtig. De volwassenen vanwege de gedachte achter het initiatief, de kinderen vanwege de wormen.
Uw omgeving klimaatadaptief maken met wormen?
Neem contact op met onze experts voor advies en ondersteuning bij uw vergroeningsprojecten. We helpen u graag verder om uw omgeving klimaatadaptief en natuurinclusief te maken!