Heeswijk Dinther – We hechten als inwoners van een gemeente steeds meer waarde aan het buitenleven. Die fijne aangelegde (nieuwbouw) tuin op het zuiden, picknicken met vrienden in een park, een ontspannend balletje slaan op de golfbaan, of de zoon die de winnende goal maakt bij de lokale voetbalclub. Een goede grond zorgt voor een beter buitenleven.

 

Vooruitstrevende hoveniers en tuinders gebruikten hem al vaker, en met succes; de regenworm. Maar beetje bij beetje worden steeds meer regenwormen uitgezet in Nederlandse gemeenten op de plekken die daarom vragen. Je ziet ze niet, maar je kunt rekenen op heel wat waardevolle ondergrondse arbeidsuren.

De regenwormen graven gangen waardoor de grond losser wordt van structuur. Deze enthousiaste gangmakers zorgen ervoor dat de kruimelige structuur van de bodem terugkomt. Hierdoor komt er weer zuurstof in de bodem. De grond krijgt hiermee zijn natuurlijke veerkracht weer terug.  De regenwormen graven al snel drie meter diep, en hiermee zorgen ze voor de perfecte water aan- en afvoer. Niet geheel onbelangrijk in de tijden van de klimaatverandering.

Maar de regenworm doet meer. Ook plantenwortels groeien in de gangetjes en krijgen hierdoor een prachtig wortelgestel. Kortom, deze harde werkers zijn een absolute meerwaarde in iedere gemeente.

 

Waar kunnen regenwormen worden uitgezet?

– Bij nieuwbouwwoningen: de grond in de nieuwe tuin is vaak zeer slecht van structuur door het rijden van zware machines tijdens de bouw.
– Op grasvelden en golfbanen: we zien vaak natte plekken bij gras, waar het water niet weg kan.
– Op voetbalvelden: en dan met name het doelgebied, waar veel gevoetbald wordt en de grond daardoor slecht van structuur is.
– Bij het planten en verplanten van bomen: vaak wordt in het plantgat bomenzand, voeding of compost gebruikt. De boom wortelt wel, maar mist de aansluiting met de omgevende grond.
– Bij bestaande bomen: Bomen in straten en langs wegen staan vaak in slechte grond, zand en gemalen puin etc.

Mocht u als gemeente, aannemer, hovenier of particulier meer informatie willen over regenwormen dan kunt u contact opnemen met: info@greenguard.nl

Bestellen kunt u doen via; https://www.regenwormen.nl/ of www.greenguard.nl

Een leuk idee: Geef nieuwe bewoners van een nieuwbouwwoning een kilo regenwormen cadeau voor in hun nieuwe tuin!

Tekst: Pieter Princée