In het Bloesempark in Amstelveen zijn begin maart honderden wormen en schimmels uitgezet om de gezondheid van de vierhonderd kersenbloesembomen te verbeteren. De gezondheid van de 400 Japanse kersenbloesembomen gaat achteruit, omdat de bodem te zwaar wordt belast door het hoge aantal bezoekers. Het Bloesempark trekt in de bloeiperiode maar liefst tienduizenden bezoekers.

Oude zeebodem met klei

De bodemverdichting in het Bloesempark ontstaat doordat het park op een voormalige zeebodem ligt die rijk is aan klei. De klei zorgt ervoor dat de bodem samendrukt onder het gewicht van de bezoekers, waardoor er een ondoordringbare laag ontstaat. Ondanks de jaarlijkse prachtige bloei van de kersenbloesembomen, vertonen de bomen in de zomer veel sneller een geel bladerdak met gaten in de kronen. Dit duidt op een gezondheidsprobleem bij de bomen.

Bloesemfeest

Het park, dat deze maand een roze bloemenzee vormt als de Japanse kersenbomen in bloei staan, staat voor een dilemma. Het weren van bezoekers van de grond is geen optie, omdat mensen graag onder de bomen willen zitten om het bloesemfeest, in het Japans ook wel ‘Hanami matsuri’ genoemd, te vieren.

Wormenmix voor bodemverbetering

Om de bodemstructuur te verbeteren, zijn wormen en schimmels ingezet. Mark Thur, bodemdeskundige bij GreenGuard, legt uit: ‘Bodemverdichting is een groot probleem in heel Nederland en er zijn weinig manieren om dit op te lossen. Het inzetten van de natuur om bodemverdichting aan te pakken, behoort tot een van de oplossingen. We hebben een mix gemaakt van diverse soorten wormen, welke gangen moeten graven om de bodemstructuur te verbeteren.’

Actieve wormen

‘De wormen doen het fantastisch,’ vertelt Mark Thur. ‘Ze zijn allemaal wakker geworden van het licht. We hebben er net al een paar uitgezet en die zijn allemaal de grond al ingegaan.’ Terwijl de wormen hun werk doen, houdt Mark een oogje in het zeil om te voorkomen dat de vogels de wormen oppikken.

De populatie houdt stand

Drie weken later bezoekt Mark het Bloesempark om te controleren hoe het met de wormen gaat: ‘De wormen zitten nog steeds op de juiste locatie. De populatie houdt stand, dus dat is positief. Over 6 maanden heb ik een bezoek gepland aan het Bloesempark om de veerkracht in de bodem te observeren en te meten en om te controleren of de wormenpopulatie standhoudt. Daarna zou er minder uitval moeten zijn van de kersenbloesembomen en een betere opname van nutriënten.’ Volgend jaar, tijdens de bloesemperiode, wordt het Bloesempark opnieuw bezocht om de gezondheid van de bomen te observeren.

Bloesempark Amsterdam 4