Door het neerslag tekort in dit voorjaar heeft Nederland te maken met een lange periode van droogte, met name jonge aanplant vraagt daarom om extra water. Een te droge grond neemt het water echter niet goed op, het is dus belangrijk om de bodem tijdig te verbeteren. Naast onze biologische middelen zijn er ook natuurlijke manieren en materialen voor bodemverbetering.

Regenwormen uitzetten

Regenwormen geven een betere structuur aan de grond. Door de gangen die zij graven komt er meer zuurstof in de bodem en ontstaat er een betere watertoevoer. Dood organisch materiaal zetten zij tevens om in vruchtbare grond waardoor het bodemleven weer herstelt kan worden. Al na enkele weken zal het resultaat zichtbaar zijn en krijgt de bodem weer zijn oorspronkelijke kruimelige structuur terug. Kortom; een bodem met meer vocht bergend vermogen, waar planten beter in wortelen.

Het uitzetten van regenwormen is een blijvende oplossing, doordat de wormen zich voortplanten. Overbevolking van regenwormen in de bodem zal niet voorkomen. Ze sterven op een natuurlijke manier en jonge wormen nemen hun plaats weer in, een biologische kringloop.

Bodem afdekken met een strooisel laag

Een strooisel laag geeft de grond bescherming tegen warmte en zonlicht en het houdt de grond vochtig. Ideaal om toe te passen rondom bomen en in borders. Bovendien krijgt onkruid, door de afdekking van de grond, minder kans. De GreenGuard strooisellaag is samengesteld uit gefermenteerde houtfractie en blad, 100% natuurlijk. Het aanbrengen van een strooisellaag draagt ook bij aan het optimaliseren van het bodemleven met regenwormen.

Bladcompost voor betere bodemkwaliteit

Met bladcompost kunt u ook een organische laag op uw grond aanbrengen. Het verbetert de kwaliteit en vocht bergend vermogen van de bodem, waardoor planten beter groeien en er minder uitval is. Bladcompost geeft daarnaast langzaam voeding af aan de beplanting, wat een langdurig effect zal hebben op de groei van de plant.

Meer tips tijdens de droogte? Bekijk ook onze andere natuurlijke oplossingen tegen droogte.