De eikenspintkever is weer actief en kan met name een bedreiging zijn voor jonge eikenbomen. Een goede behandeling is daarom belangrijk om te voorkomen dat de boom afsterft.

Eikenspintkever
De eikenspintkever is zo’n 2,5 tot 4 mm groot en heeft een zwarte halsschild en roodbruine vleugels. Hij doorboort de bast van een jonge zwakkere eikenboom, waar hij een horizontale gang vreet achter de bast langs. In deze moedergang legt de kever zijn eitjes. De larven uit deze eitjes vreten weer nieuwe, lange gangen en verpoppen zich aan het einde daarvan. Eenmaal uitgekomen vreten de kevertjes zich tenslotte door de bast uit de boom, waarna de cyclus opnieuw begint.

De horizontale gangen zorgen ervoor dat de sapstroom, tussen de wortels en de kroon, steeds beperkter wordt. Met name bij hogere temperaturen ontstaat er watergebrek, waardoor de boom afsterft.

Bescherming
Om de eikenspintkever te voorkomen is het belangrijk om uw boom goed te beschermen. Dit kan met het ESK afdekmiddel waarmee de stam wordt afgedekt en uw boom beschermt en een gezonde groei bevordert. ESK is een natuurlijk afdekmiddel,  het product is samengesteld uit diverse plantextracten en gebonden met een natuurlijke lijmsoort. Door met ESK de stam af te dekken of in te pakken, helpt u de boom de stress- en/of aanslagperiode door en bevordert u een gezonde groei.

ESK alarm
Elk jaar dient de boom gemiddeld 3x behandeld worden voor een optimale bescherming. Om de behandeling tijdig uit te voeren kunt u zich opgeven voor ons ESK alarm. Zodra de eikenspintkever weer actief is ontvangt u van ons een melding en kan u de boom behandelen.