Eiken zijn waardevolle bomen die vele generaties meegaan en veel insecten aantrekken. Om tot een waardevolle eik te komen is het belangrijk om een jonge eik te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, waaronder de eikenspintkever.
Jonge eiken
De eerste jaren na aanplant zijn cruciaal voor het goed aanslaan van jonge bomen. In deze periode zijn ze extra kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Bij jonge eiken kan de eikenspintkever een bedreiging vormen.

De eikenspintkever doorboort de bast, waarna zij een horizontale gang vreten achter de bast. In deze zogeheten moedergang worden eitjes gelegd. Na het uitkomen van de eitjes vreten de larven nieuwe gangen, haaks op de moedergang. Vervolgens verpoppen de larven zich en de uitgekomen kevers vreten zich door de bast weer uit de boom.

De horizontale gangen onderbreken de natuurlijke sapstroom tussen de wortels en de kroon van een eiken. Bij een verminderde sapstroom kan er, met name bij hogere temperaturen, droogtestress ontstaan en zal de eik afsterven.

Natuurlijke afdekmiddel
Om aantasting van de eikenspintkever te voorkomen is het belangrijk om de jonge eik beschermen. Dit kan door de stam in te smeren met het natuurlijk afdekmiddel ESK. Door het middel op de stam aan te brengen ontstaat er een natuurlijke laag waar eikenspintkevers mee geweerd worden.